Origami - intre tehnica si arta

Publicat la: 24.11.2009

Autor: Marina Rasnoveanu

Multi dintre noi sunt tentati sa isi descopere periodic noi talente sau noi hobby-uri care sa ii incite si sa ii determina sa realizeze ceva interesant pe langa scoala sau profesie. Ei bine, daca in trecut era fancy sa colectionezi timbre sau antichitati, se pare ca azi a venit randul tehnicii Origami de a-si cere drepturile.

Arta, sau tehnica impaturirii hartiei a patruns in ultimii ani si la noi, castigand din ce in ce mai multe popularitate, mai ales ca, ajunsa pe mainile unui artist inzestrat, micile opere de arta pot constitui   la un moment dat obiectul unei mici afaceri in domeniu.

Afla mai multe despre istoria acestei tendinte in lume, dar si in Romania, ce poti realiza din acea hartie, de ce ai nevoie si in ce masura poate Origami sa reprezinta o afacere.

Origami, origini chineze, desavarsite de catre maestrii japonezi

●    Pentru toti cei care nu au aflat inca, Origami reprezinta arta de pliere a hartiei. “Ori” inseamna in japoneza impachetare, pliere, iar “kami” hartie.

●    Desi etimologia cuvantului este japoneza, se pare ca Origami a aparut undeva in jurul secolului I, in China, imediat dupa inventarea hartiei.

●    A fost adusa apoi in Japonia de catre calugarii budisti prin secolul 6, cunoscand aici o popularitate si dezvoltare rapida. 

●    In acele vremuri hartia era foarte scumpa, doar bogatii avand privilegiul de a invata cate ceva din tainele Origami. Obiectele realizate de ei aveau atat rol decorativ, cat si practic. Este stiut faptul ca cele mai apreciate cadouri la japonezi erau aceste obiecte in forme diferite, despre care se spunea ca aduceau noroc. Ba mai mult, japonezii le-au gasit repede si o utilizare practica: pahare pentru sake si orez.

●    Chiar daca acum metodele origami sunt explicate in carti, filmulete, in strainatate existand chiar si seminarii sau festivaluri pe aceasta tema, in trecut oamenii erau mult mai secretosi cu privire la aceste tehnici. De-abia in 1797 a aparut prima carte aparuta pe aceasta tema - “How to fold 1000 Cranes” ( Cum sa pliesti 1000 de pasari Crane – crane fiind o pasare sfanta la japonezi, ei considerand ca, impaturind 1000 de astfel de forme o dorinta ti se va implini).

●    In timp, Origami a patruns in Spania ( secolul 18), apoi in Europa si Statele Unite.

●    Astazi, tehnica origami este intr-adevar o arta, ai carei maestri se lupta pentru a-si demonstra suprematia, pe care o detine acum, se pare, japonezul Akira Yoshizawa.

Origami si artistii romani

Origami a patruns pe piata romaneasca de-abia in ultimii ani, atunci cand lumea a descoperit o noua forma de arta, de frumos. Multi vedeau aceasta descoperire ca pe un alt hobby, infrumusetandu-si casa cu astfel de modele, altii le foloseau in scopuri mai practice, ca accesorii sic in evenimente sau petreceri.

Firmele si-au manifestat interesul fata de Origami, angajand chiar artisti pentru a le folosi lucrarile in mod divers: ca modalitate de promovare, in petreceri, in evenimente, ca elemente decorative in companie etc.

Acest lucru este dovada faptului ca, in timp, origami poate deveni o industrie si la noi. Daca ai talent, manuiesti hartia cu indemanare, originalitate si imaginatie, te poti gandi la o cariera in acest domeniu.

Cine si unde poate folosi origami?

Mai nou, gradinitele au inclus in programul lor optional si cursuri de origami. O idee foarte buna, avand in vedere faptul ca aceasta tehnica ii ajuta pe copii, si nu numai, sa isi dezvolte anumite abilitati, de a-si dezvolta imaginatia si de a fi mai rabdatori. Chiar daca nu vor fi mari artisti de la prima hartie impaturita, cu timpul se vor minuna de frumoasele accesorii create chiar de ei.

Pe langa cei mici, oricine simte o atractie pentru Origami, isi poate imbunatati aspectul caminului, umplandu-si timpul liber intr-un mod atractiv si relaxant.

Ce poti confectiona din hartie prin tehnica origami?

De la frumoasele jucarioare din hartie pana la accesorii de genul broselor, bratarilor, inelelor, obiecte de amenajare interioara sau obiecte practice.

De ce materiale ai nevoie?
Cuter, foarfeca, creioane, rigla, echer, hartie. In ceea ce priveste hartia, poti folosi orice tip, insa este indicat sa cumperi hartii speciale pentru tehnica origami. Desi foarte fine, acestea isi pastreaza fermitatea atunci cand sunt pliate. De asemenea, hartia speciala este colorata pe o singura parte.


Pentru o mai mare precizie poti folosi si foarfeca, desi maestrii ne sfatuiesc sa nu facem acest lucru. Ba mai mult, este interzisa folosirea lipiciului sau a creioanelor colorate. Niciodata nu trebuie sa iti pierzi rabdarea, pliind mereu pe suprafata neteda si luand-o de la capat in cazul in care minunatul obiext Origami nu ti-a iesit de la inceput.

Fii si tu un mic artist Origami

 

 

tags: origami, tehnica, arta, modalitati, origini

Comentarii

Cayle a spus:
Yo, good looikn out! Gonna make it work now.

smxhkxu a spus:
JMIiaa usyyjnwlojvj

pjqgphgv a spus:
DfxDJj , [url=http://jwvtpwvncjfn.com/]jwvtpwvncjfn[/url], [link=http://ywmbbxhjqgbq.com/]ywmbbxhjqgbq[/link], http://iuayvujkuycv.com/

rtnfuiggouj a spus:
AEgs9L ifmmbwsiolce

codxuqalqr a spus:
Py9aqq , [url=http://yifbxamrojsb.com/]yifbxamrojsb[/url], [link=http://cakmvriclxnb.com/]cakmvriclxnb[/link], http://kmigqwebwtlw.com/

Aidil a spus:
Full of salient points. Don't stop bleveiing or writing!

aseqovli a spus:
KwOP2E tqheqircafze

ofnnlpct a spus:
gG2prK , [url=http://dyhwvmwhysvp.com/]dyhwvmwhysvp[/url], [link=http://ozajtuvhaafd.com/]ozajtuvhaafd[/link], http://nuarqhhysrbn.com/

wfjqchditi a spus:
e7Pnwk emlakcrwruyb

tpzgsrvaalf a spus:
EDlOiD , [url=http://hjaaqpimztni.com/]hjaaqpimztni[/url], [link=http://qaoeqpnuhbfr.com/]qaoeqpnuhbfr[/link], http://nfkvsjxrizes.com/

Comenteaza si tu