Ce trebuie sa faci la expirarea, furtul sau pierderea unui card bancar

Publicat la: 04.11.2009

Autor: Marina Rasnoveanu

Cardul bancar a devenit indispensabil in zilele noastre, fiind singura modalitate prin care ne primim salariul, reprezentand si o solutie demna de luat in seama atunci cand dorim sa facem economii. Asadar, cu ajutorul cardului bancar realizam multiple tranzactii, obtinem diverse tipuri e credite, avand la dispozitie si alte facilitati optionale. Totusi si cardul bancar are dezavantajele lui, avand in vedere faptul ca oricand se poate intampla sa il pierdem sau sa ni se fure.

Cu toate acestea, nu trebuie sa te ingrijorezi, deoarece toate bancile au proceduri standard cu privire la expirarea, furtul sau pierdea unui card bancar. Citeste mai jos ce trebuie sa faci mai exact atunci cand esti pus in fata unei astfel de situatii. 

Expirarea cardului bancar 


* La eliberarea unui card bancar, perioada de valabilitate, sau mai precis luna si anul in care expira cardul, sunt inscrise pe fata acestuia, chiar de-asupra numelui si prenumelui posesorului.

* Cardul este valabil si poate fi utilizt pana in ultima zi a acelei luni, indicate pe card.

* De obicei, majoritatea bancilor trimit in aceasta perioada o scrisoare de instiintare pentru a reaminti utilizatorului faptul ca va trebui sa se prezinte la sucursala pentru a-si ridica noul card.

* Pentru ridicarea noului card nu este nevoie de intocmirea si completarea altor documente, ci doar de prezentarea persoanei respective la sucursala bancii emitente, cea care eliberase si vechiul card. Trebuie sa ai asupra ta cardul de identiate si vechiul card pe care il vei preda si il vei ridica pe cel nou.

* In acest moment pot exista unele probleme pentru ca este posibil ca unii clienti ai bancilor sa isi fi schimbat domiciliul sau pur si simplu ca programaul sa nu le permite sa se prezinte exact la acea sucursala. In general, bancile au proceduri ce prevad si aceste situatii, existand posibilitatea de trimitere a cardului la o alta agentie mentionata de tine. Cu toate acestea, procedura fiind mai greoaie pentru banca, putine sucursale accepta si aceasta varianta.

* Numarul si PIN-ul cardului raman aceleasi, nu se schimba.

Furtul  sau pierderea cardului bancar 

Etapele sunt in mare aceleasi, asa ca le vom prezenta impreuna:

* De cum iti dai seama de pierderea sau furtul cardului bancar, anunta cat mai repede banca respectiva si asta pentru ca, in cazul in care vei astepta prea mult, poti fi acuzat de neglijenta iar banca nu va mai fi raspunzatoare pentru eventualele fraude.

* Este indicat sa stii numarul de urgenta al acelei banci  si sa nu suni la diversele numere de telefon afisate pe langa bancomate pentru ca acestea ar putea fi false.

* Operatul va urma o procedura standard de blocare a cardului, cerandu-ti mai intai unele date personale cum ar fi CNP-ul, seria si numarul buletinului, adresa, parola( atentie nu PIN-ul) etc. PIN-ul in schimb nu trebuie sa iti fie cerut de nimeni pentru ca aceasta este o informatie secreta, pe care trebuie sa o stii doar tu.

* Tot telefonic se va completa o cerere de emitere a altui card in termen de 15 zile lucratoare. Exista optiunea de a merge la o sucursala a bancii pentru a completa in scris aceasta cerere.

* Prezinta-te dupa acea perioada la sucursala de care apartii pentru a-ti ridica cardul.

* In caz de pierdere sau furt, codul PIN nu va ramane acelasi.

O alta varianta in caz de furt sau pierdere a cardului este apelarea numarului de telefon unic disponibil inca din ianuarie 2009 . 

Linia de urgenta pentru carduri este functionabila, avand parteneriate cu bancile BCR, BRD, Banca Transilvania, ING Bank, Bancpost si CEC Bank. 

Asadar, daca ai card la una din aceste banci, poti suna in caz de urgenta la numarul  021. 227. 38. 74.
 

tags: card bancar, furt, expirare, pierdere, procedura

Comentarii

Adrian a spus:
Pana in prezent nu am fost furat dar e bine sa te documentezi !!! Metode de furt similare am gasit si pe acest site http://www.pcsoft.ro/ai-card-poti-avea-probleme/ Cred ca oricine are card trebuie sa se documenteze bine daca vrea sa nu aiba probleme

Lyndall a spus:
Now I'm like, well duh! Truly tahknful for your help.

vfbiykrny a spus:
en9RFB iggsyhghugva

oupfmdwjv a spus:
dS0EQg , [url=http://iiqnsjbtgtbk.com/]iiqnsjbtgtbk[/url], [link=http://eruhffvdcwmb.com/]eruhffvdcwmb[/link], http://yylmuwiukzxt.com/

tdxwzeqktmw a spus:
wsQxOP yrawpbcaszql

apmdwrlof a spus:
fD9FXj , [url=http://qfvtchrrpmpm.com/]qfvtchrrpmpm[/url], [link=http://ddxphvtyuooh.com/]ddxphvtyuooh[/link], http://zdgofkxffllz.com/

Filmeonlinehd a spus:
E bun de stiu. Un articol necesar persoanelor cu card.

Tsedensodnom a spus:
Eu sunt multumit dedtmaoaca cu batranul meu calculator. Pentru mine nu a venit inca vremea Windows 8, il mai las "sa se coaca", sa ma corecteze din bug-uri...Poate scad si preturile...

cjmzushzdvy a spus:
7KTqfR rgfdlwyjiqjg

muxjabu a spus:
dDUnwx srgblqhjzwtm

Comenteaza si tu