Ce presupune si cum se acorda ajutorul de somaj

Publicat la: 26.10.2009

Autor: Marina Rasnoveanu

Criza economica a afectat foarte multe domenii, rata somajului crescand din ce in ce mai mult. Astfel, luna august a adus o noua crestere in acest sens: 6,6%, fata de un procent de 6,3 % inregistrat in luna iulie 2009. Se pare ca, in acest moment, cei mai multi someri sunt in Vaslui ( 12,5%), Mehedinti (12,1%) si Alba (10,7%).

In situatia economica actuala, cu greu mai poti gasi un alt loc de munca daca ai ajuns in postura somerului. Singura ta speranta este ca aceasta perioada va trece si ca indemnizatia de somaj te va ajuta intr-o oarecare masura. Citeste mai jos cine beneficieaza de aceasta suma, cum se calculeaza ea, ce acte trebuie sa depui si care iti sunt obligatiile. Din pacate, acestea sunt informatii pretioase oricarei persoane aflate intr-o astfel de ipostaza. 

Cine are dreptul la ajutorul de somaj?


- toti cei carora li se desface contractul de munca cu art 65 - “ concediere din motive care nu tin de  persoana salariatului reprezinta încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia”.

- persoanele care au absolvit o institutie de invatamant si nu au putut ocupa un loc de munca, care nu au surse de venit proprii la nivelul a cel putin jumatate din salariul de baza nimim pe tara, brut si care intr-o perioada de 60 e zile nu au reusit sa se incadreze in munca, potrivit pregatirii lor profesionale.

- in cazul in care au o vechime de cel putin 6 luni in ultimul an, pot beneficia de ajutor de somaj si persoanele care au lucrat cu contract de munca pe o durata determinata.

Odata ce esti angajat la un loc de munca, trebuie sa stii ca poti fi dat afara si in alte situatii decat cele prevazute la art. 65  - pe motive disciplinare-  ceea ce atrage dupa sine imposibilitatea de a beneficia de somaj. Totusi, formalitatile si pasii ce trebuie respectati sunt mult mai laboriosi si este putin posibil sa se ajunga la cea mai drastica forma de sanctiune, si anume, desfacerea contractului de munca.

In general, orice angajator isi stabileste normele regulamentului intern pe baza carora se aplica eventualele sanctiuni. Acestea trebuie sa fie, conform Codului Muncii urmatoarele, in ordinea aceasta:

-    Avertisment scris.
-    Suspendarea contractului individual de munca pentru o perioada ce nu poate depasi 10 zile lucratoare.
-    Retrogradarea din functie pentru o perioada ce nu poate depasi 60 de zile si acordarea salariului diminuat aferent.
-    Reducerea salariului de baza pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10 %.
-    Reducerea salariului de baza sau/si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 lunicu 5-10 %.
-    Desfacerea disciplinara a contractului de munca.

Cu ce acte trebuie sa te prezinti pentru ajutorul de somaj? 


    Actul de identitate – original si copie
    Adeverinta prin care se certifica faptul ca esti apt de munca sau ca nu poti lucra in anumite domenii
    Originalele si copiile actelor de studii si ale cursurilor de calificare pe care le-ai absolvit.
    Originalul si copia dupa certificatul de casatorie
    Adeverinte de la organele financiare zonale din care sa rezulte ca nu realizezi venituri sau ca obtii venituri mai mici decat indemnizatia de somaj  din activitati autorizate.
    Completarea sau scrierea unei declaratii de proprie raspundere prin care sa certifici faptul ca nu ai un loc de munca si ca nu realizezi venituri din activitati autorizate, mai mari decat indemnizatia de somaj.

Depunerea actelor de somaj trebuie sa se realizeze in termen de 30 de zile de la data trecuta in decizia data de angajator.

Pentru a fi luat in evidenta de o agentie pentru ocuparea fortei de munca trebuie sa mai prezinti si carnetul de munca, in original si copie, adeverinta privind asigurarile pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, copie de pe hotarirea definitiva de interegrare in munca, dovada din care sa rezulte ca reincadrarea in munca nu mai este posibila din cauza incetarii activitatii angajatorului, a desfintarea postului etc.Daca aceste acte nu sunt accesibile somerului, el va prezenta o declaratie pe proprie raspundere, agentia pentru ocuparea fortei de munca verificand apoi datele prezentate in declaratie cu privire la situatia angajatorului.

Cei care beneficieaza de ajutor de somaj primesc si carnetul de evidenta al somerului, ce cuprinde mai multe informatii cu privire la drepturile banesti, obligatiile tale atunci cand te afli in ajutor de somaj, nr de evidenta, date personale etc.

Obligatia ta este de a te prezenta cu acest carnet ori de cate ori vii la oficiul fortei de munca. Te poti prezenta la acest birou chiar daca nu beneficiezi de ajutor de somaj, dar doresti sa fii in evidenta acestei institutii, urmand cursuri de calificare sau recalificare.

Obligatiile somerului:

    Sa te prezinti lunar la agentia pentru ocuparea fortei de munca unde esti inregistrat. Aici vei primi consultanta, vei studia oferta de joburi disponibile si vei putea alege dintre ele daca se potrivesc calificarii tale. 

    Daca intervine vreo schimbare in conditiile acordarii drepturilor, trebuie sa comunici agentiei pentru ocupara fortei de munca in termen de 3 zile.

    Trebuie sa participi la serviciile si cursurile de formare profesionala, oferite de agentiaa locala pentru ocuparea fortei de munca. 

    Sa demonstrezi faptul ca iti doresti sa gasesti un loc de munca potrivit experientei si studiilor tale.

Cum se calculeaza ajutorul de somaj?

Ajutorul de somaj va reprezenta 75% din salariul minim pe economie plus anumite procente din media salariului tau net pe ultimele 3 luni. Iata variatile acestor procente: 3 % daca ai cotizat pe o perioada de cel putin 3 ani, 5% pentru cel putin 5 ani, 7% pentru cel putin 10 ani si 10% pentru cel putin 20 de ani.

Pe cat timp se acorda indemnizatia de somaj?

Si perioada se stabileste diferentiat: 6 luni pentru o cotizare de cel putin un an, 9 luni pentru cel putin 5 ani, 12 luni pentru o perioada de cotizare mai mare de 10 ani.

In ce situatii nu mai poti  beneficia de ajutorul de somaj?


    Atunci cand perioada stabilita prin regulile de mai sus s-a incheiat.
    Atunci cand realizezi venituri lunare provenite din activitati autorizate mai mari decat indemnizatia de somaj.
    Atunci cand te angajezi.
     Daca pleci in strainatate pe o perioada mai lunga de 3 luni.
    In cazul in care ajungi la varsta de pensionare etc.

Sunt situatii in care nu poti primi acest ajutor, chiar daca indeplinesti cerintele de mai sus: detii terenuri agricole de cel putin 10.000 mp in zonele colinare si de ses, sau de cel putin 20.000 mp in zonele montane, ai venituri din activitati autorizate, in valoare de cel putin jumatate din salariul minim brut, ai refuzat un post potrivit pregatirii si calificarii si au refuzat oferta, ai implinit varsta pentru pensionare etc.  

tags: ajutor de somaj, indemnizatie, beneficiari, conditii, drepturi, obligatii

Comentarii

alina a spus:
buna ziua, intampin urmatoarea problema; am fost in ajutor de somaj timp de un an, imediat cum am terminat somajul, s-a ivit posibilitatea sa gasesc in sfarsit un loc de munca, iar acum dupa o luna, societatea intampina dificultati si este nevoita sa renunte la ultimii veniti; credeti ca acum, dupa o luna de munca, cu carte de munca, mai reusesc sa intru in somaj? va multumesc

nagy timea a spus:
buna ziua momentan sint in somaj pana in 24 noiembrie si as vrea sa stiu dupa ce imi expira somajul beneficiez de un ajutor de somaj pt ca nu am nici un venit astept raspuns va multumesc

ionica a spus:
Am 45 de ani ,si am ramas fara job de o luna si doua saptamini,dindumi sa semnez demisia pe motiv,ca pur si simplu nu mai au nevoie de mine. Am ovechime de 25 de ani .La ultimul job lucrind de 1an si o luna.Pot beneficia de Aj. de Somaj?

Heaven a spus:
Heck yeah bay-bee keep them cmiong!

uuktif a spus:
b9KIgh cksmwdrnmsns

hblokghfd a spus:
v3nwzb kjtucxhkuypa

hcpfucya a spus:
rWtxxZ , [url=http://ivqhxyqoqyrn.com/]ivqhxyqoqyrn[/url], [link=http://bthshfohinqe.com/]bthshfohinqe[/link], http://vthjxpvvqrxr.com/

elena a spus:
Buna seara.ams i eu o intrebare.anu asta termin 13clase la liceul Tehnic Metalurgic din Slatina si d-na prof de mate ma lasat cu situatie neincheiata.trebui sa merg in toamna sa mi-o incheie.intrebarea este mai primesc somaj in cazul acesta?

bacria ramona a spus:
buna ziua am si eu o intrebare ,am lucrat la o firma pe perioade determinataam ramas gravida in timpul asta si la 7 luni am dus medicalu mia platit medicalu o jumatate de luna cat mai aveam contract ,apoi mi-a preluat concediu medical casa de asigurari,am intrat in prenatal ,acum la 2 ani ai copilului firma nu face angajari si vreau sa imi bag somaj ,beneficiez de somaj?cei de la somaj spun ca nu dar mam interesat si in pitesti si acolo spune ca beneficiez de somaj nu stiu ce sa mai inteleg dar o sa merg mai departe cu interesatu si o sa vad ce fac.

danut georgian a spus:
Cele mai mari nedreptati se fac la nivelul ajutorului de somaj! .Majoritatea tinerilor care au terminat liceul si au luat bacul,intra la facultate si "uita" sa isi incheie carnetul de somaj. De ce nu ii vede nimeni?

andreea a spus:
unde se face adeverinta ca nu am venituri ?

ramona a spus:
Foarte tare!!! Toata lumea pune intrebari dar nimeni nu raspunde.....

ina a spus:
Salarul net ,s-a marit dar somajul de ce nu ?ce poate face un roman aflat in somaj ,ce a lucrat 30 ani si are 500 lei ? oare sum ar fi ca si cei deSUS pe care i-am ales sa traiasca si ei cu acesti bani ,fara sa te inbolnavesti........... ,sa poti manca decent ,sa platesti datoriile catre stat ,si sa ai grija de copil la sc.? ,

Comenteaza si tu