Codul bunelor maniere la restaurant

Publicat la: 14.08.2009

Autor: Marina Rasnoveanu

Politetea este o regula nescrisa a educatiei, de care parintii sunt cei responsabili. Insa, pe langa regulile de baza pe care multi le deprindem inca din primii ani de viata, exista anumite situatii care impun un anumit comportament formal. Ba mai mult, bunele maniere nu mai tin strict de buna noastra crestere, ci iau forma unui cod foarte bine pus la punct de altii inaintea noastra. Astfel, masa la restaurant, vizita la o persoana importanta, sedinta cu sefii tai etc, toate sunt situatii pentru care exista reguli stricte pe care nu multi le cunosc. Tine minte ca, indiferent daca esti o persoana naturala si spontana, nerespectarea lor iti va atrage critici sau pur si simplu te va pune intr-o lumina proasta.

Articole similare
Codul bunelor maniere la locul de munca
Politia de proximitate - ce este si cum te poate ajuta
Gresita frica de straini
Un echilibru greu de gasit
10 tipuri de personalitati dificile

Iata mai jos cele mai importante mentiuni in ceea ce priveste codul bunelor maniere la restaurant. Unele dintre ele se aplica si in bar, club sau oriunde servesti masa sau o bautura. 

Sosirea la restaurant 
    * Daca doresti sa iei masa la un restaurant respectabil, ar fi bine sa suni inainte pentru a face o rezervare. Nu vrei sa ai anumite suprize si seara sa iti fie compromisa din cauza acestui aspect.
    * Este recomandat sa ajungi la restaurant cu maxim 5 minute mai devreme. Nu este politicos nici sa vii cu mult mai devreme, dar nici sa intarzii peste 20 de minute.
    * Chiar daca, in celelalte situatii, femeie este cea care trebuie sa intre inaintea unui barbat intr-o incapere, in acest caz ordinea se inverseaza. Si asta pentru ca, barbatul trebuie sa intre primul in restaurant, urmat de perechea sa.
    * Daca acel local dispune de garderoba, nu te sfii sa-ti lasi haina acolo. Este complet impotriva tuturor regulilor sa iti asezi haina pe spatarul scaunului din local.
    * Barbatul este cel care o va ajuta pe femeie sa isi dea jos haina si sa ii traga usor scaunul pentru ca aceasta sa se aseze.
    * Barbatii se vor aseza numai dupa ce toate persoanele de sex feminin se vor fi asezat la masa.

Preluarea comenzii 
    * Fiecarui client i se va da cate un meniu pe care trebuie sa il consulte in liniste, fara a comenta diferitele feluri de mancare, sau fara a-si arata dezaprobarea sau incantarea atunci cand altcineva isi exprima dorinta de a comanda ceva.
    * Oricat de mult ar intarzia chelnerul, nu te foi si nu te arata nerabdator. Daca acesta intarzie foarte mult, fa-i un semn discret cu mana.
    * Asculta si recomandarile chelnerului pentru ca acesta stie cel mai bine ce tip de vin se potriveste pentru un anume fel de mancare.
    * In cazul in care chelnerul nu preia comanda pe rand, doamnele trebuie sa comande primele.
    * Ori de cate ori vreti sa te ridici de la masa, este frumos sa te scuzi, insa nu comunica celorlalti meseni unde pleci.

Codul bunelor maniere in timpul servirii mesei la restaurant 
    * Oricat de galant ai dori sa fii, nu-i servi tu pe ceilalti. Acesta este strict rolul chelnerului.
    * Daca trebuie sa degustati un vin, barbatul este cel care trebuie sa faca acest lucru.
    * In timpul mesei nu vorbi cu gura plina, nu plescai sau nu sorbi din ciorba.
    * Nu este elegant sa “vanezi” cea mai mare portie de pe un platou si sa te intinzi dupa aceasta. Serveste-te strict din dreptul tau.
    * Este nepoliticos sa razi sau sa comentezi in cazul in care cineva de la masa ta a varsat vin sau  nu a respectat una din regulile pe care tu le stii. Fa-te ca nu ai remarcat incidentul, pentru ca lucrurile sa revina cat mai repede la normal.
    * Singurele tacamuri cu care ai voie sa mananci sunt doar cele din dreptul tau. Celelalte din diferitele boluri sau platouri sunt doar pentru servire. Asadar, nu ai voie sa le introduci in gura pentru ca le vor folosi si ceilalti.
    * In cazul in care ai nevoie de un tacam, de o farfurie sau de alt obiect de pe masa, cere-i-l persoanei cel mai aproape, nu te intinde tu dupa el.
    * La restaurant este o dovada de nepolitete sa lasi mancare in farfurie, dar asta nu inseamna ca trebuie sa iei o bucata de paine cu care sa stergi platoul.
    * Niciodata nu iti turna bautura in pahar, daca acesta nu este gol.
    * Nu face lucruri marunte si aparent nesemnificative pentru ca ele nu-si au locul la restaurant: nu vorbi cu chelnerul in afara de momentul in care comanzi, nu privi insistent celalalte persoane din restaurant, nu te juca cu diferite obiecte de pe masa, nu rade sau nu vorbi tare.
    * Chiar daca vedem deseori in filme cum servetelul se aseaza pe genunchi, aceasta nu este o norma a codulului bunelor maniere la restaurant, ci dimpotriva. Servetelul se foloseste strict pentru stergerea gurii, locul sau fiind pe masa.
    * La restaurant nu vei gasi niciodata scobitori. Nu le cere, pentru ca este interzisa folosirea lor in acest cadru.
    * La sfarsitul unui fel de mancare, tacamurile trebuie asezate pe farfurie, paralel, cu dintii in jos.
    * Atunci cand bem, furculita trebuie pusa la stanga, cu dintii in jos si cutitul in dreapta, cu lama sprijinita de marginea farfuriei.

Modul in care trebuie sa mancam anumite feluri de mancare, si regulile referitoare la acest aspect:

    * Felia de paine nu se mananca cu furculita, ci cu mana. Cu toate acestea, nu este recomandat sa muscam direct din felie, ci sa rupem intai o bucata mai mica.
    * Unele preparate din pui se mananca cu mana, dar dupa aceea fie te duci la baie pentru a te spala pe maini, fie ii soliciti chelnerului un bol cu apa.
    * Fructele au un mod diferit de abordare. Astfel, bananele se mananca cu furculita dupa ce le decojim si le taiem. Fructele ca portocalele, mandarinele, grape-fruit-ul etc, se decojesc cu ajutorul unui cutit, dupa care se taie in felii cu un cutit. Pepenele se taie in bucati, servindu-se cu furculita. Fructele ce au un singur sambure mai mare ( piersicile, caisele, nectarinele etc), se taie in patru, indepartandu-se samburele. Fructele mai mici, cum ar fi cele de padure se servesc cu lingurita.
    * Samburii de la masline, struguri, cirese sau alte fructe de acest fel se pun discret in ligurita si apoi in farfurie.

Tinuta in timpul mesei 
    * Bineinteles ca, odata ce iesi la cina la un restaurnat respectabil, si tu trebuie sa fii aranjat ca pentru o seara festiva. Asadar, este de la sine inteles faptul ca va trebui sa adopti o vestimentatie eleganta. O precizare in plus, ar fi aceea ca, indiferent cat de bine iti sta cu noua palarie sau cu noul sal, este bine sa renunti la ele in incinta restaurantului.
    * Stai drept, sprijina doar incheieturile de marginea mesei, coatele cat mai aproape de trunchi si picioarele intr-o pozitie verticala.
    * Nu vorbi atunci cand mananci si nu ridica usor degetul mic atunci cand ridici paharul sau furculita.

Comportamentul la iesirea din restaurant
    * Dupa ce ai asteptat rabdator nota, nu iti arata dezaprobarea sau uimirea cu privire la suma, mancare sau serviciile personalului.

Codul bunelor maniere ar trebui cunoscut de toata lumea pentru a evita eventualele momente delicate ce pot aparea in diferite situatii. De-acum, ori de cat ori vei planifica o seara in oras, nu vei mai ocoli restaurantul la care iti dorisei atat de mult sa mannci, doar pentru ca acolo bunele maniere sunt la ele acasa. Si asta pentru ca si tu vei stii cum sa te comporti in societate.

tags: codul bunelor maniere, restaurant, reguli

Comentarii

ANCA a spus:
anumite cuvinte si expresii folosite m-au facut sa ma distrez copios,am ras cum nu am mai facut-o de mult.In rest totul e ok.

Lucian a spus:
Unele reguli sunt bune altele nu.InCodul bunelor maniere dupa parearea mea foarte multe reguli sunt tampite.Cica atunci cand cineva stranuta nu ai voie sa ii spui noroc,sanatate,etc. La restaurant trebuie sa fii tu insuti si sa te simti bine.Atata timp cat nu ii deranjezi pe ceilalti faci ce vrei.Bine acuma sa nu faci gesturi obscene sa ragai sau alte tampenii. Trebuie sa te comporti civilizat si sa te simti bine.

Diana a spus:
In codul bunelor maniere scrie ca furculita nu se sprijina sub nici o forma jumatate pe masa si jumatate pe farfurie! Am gasit si acel cod al bunelor maniere, acum cativa ani buni, in care scria ca furculita trebuie pusa la sf. mesei cu dintii in sus pt. a evita accidente gen-alunecare cand chelnerul le aduna. Asta am si facut(ma gandisem ca e o regula noua), doar ca iesisem cu o babaciune superficiala in oras si nu stiam exact de ce se uita stramb la un moment dat. Superficialitatea ne face mai oameni, calitatea umana mai putin. Asa ca ai grija pe cine compatimesti in viata si cauta mai intai sa vezi ce stie aprecia,.Aceste lucruri se invata , calitatile morale le ai sau nu le ai. Asa ca sa nu ne miram ca suntem "tepuiti" si alte cele... fiecare ce cauta aia gaseste, cauti superficialul , cu atat ramai, cu imaginea.

Cristian a spus:
Nu s-a spus cine iese primul din restaurant, la plecare....si nici dece intra barbatul primul....pt ca atunci cand intra privirile celor din restaurant sa fi atintite asupra sa nu a parteneri lui!

bianca a spus:
barbatul intra primul pentru a alege masa....pentru cei care nu si-au dat seama

Pustiu a spus:
bianca este praf :P mai documenteaza-te ideea e ca barbatul trebuie sa intre primul intr-un bar/restaurant/pub/cafenea/etc deoarece mai totdeauna cand cineva intra atrage atentia celorlalti din bar/..... prin urmare barbatul este ca un "paravan" pt femeie asa ca mai bine taci decat sa vb prostii chestia asta nu are nici o legatura cu alegerea mesei mai sus spune ca masa era deja rezervata asa ca nu vad de ce a trebuit sa postezi asemenea baliverne!!!!!!!!!! deci draga mea baga mare cu cititul codului bunelor maniere de fapt in cazul tau ar trebui sa il inveti pe de rost si pe urma sa iti iei dreptul de a comenta despre acest cod care se pare ca pt tine e indescifrabil :))) bafta si spor la citit :P

Mihai a spus:
Pustiu nu e nevoie sa fii atat de agresiv cu bietul om. Tu incerci sa demonstrezi o regula a codului bunelor maniere, dar dai dovada ca de fapt nu ai nici macar cei 7 ani de acasa.

florin a spus:
orice persoana care merge merge intr-un local care se respecta ar trebui sa indeplineasca macar 80 % din cele scrise mai sunt.Eu sunt ospatar la un restaurant de patru stele si majoritatea clientilor care vin in unitate respecta cel putin 60% codul bunelor maniere

ioana a spus:
salutare! eu consider ca nu poti fi "ca la carte" din primul moment in care ai intrat intr-un restaurant...totul se invata in timp, in cazul acesta frecventand des restaurentele...insa daca ai buna crestere se va vedea eleganta compotamentului chiar daca se fac si mici greseli, ca doar nu suntem roboti sa facem intocmai cum suntem programati...

ayana a spus:
salut,cred ca este de bun simt sa respecti aceste reguli pentru a nu fii pus intr-o situatie jenanta,desi nu cred ca ies toate ca la carte.

Lilli a spus:
Sunt foarte ajutatoare aceste notiuni, te pot ajuta foarte mult, dupa ce am citit articolul acesta, m-am dus cu gandul la anii aceia cand nici nu era de bun simt sa mananci pe strada, astazi ? e privit ca fiind un lucru absurd, cum zicea Florin ca nici macar 60% la suta nu se respecta, poate la noi in tara, in exterior la un restaurant care se respecta ai sa vezi fetze de mese, astfel ca marginile să atârne 30 – 35 cm până la podea, fetzele de masa si servetelele se asorteze cu vesela si culorile, sau ca paharul de apa este bombat si nu cu picior cum vezi la unele din restaurantele noastre, asa ca sunt multe de invatat, si vorba aceea omul cat traieste invata, dar sa aiba si vointa.

Lois a spus:
This website makes tgihns hella easy.

kbpronreqy a spus:
xs6ahy crocvlpbhjoj

plrwjqsur a spus:
Qzlfdi , [url=http://ibtmtksgvftg.com/]ibtmtksgvftg[/url], [link=http://euztnemfksij.com/]euztnemfksij[/link], http://vsebjglhvvit.com/

tkbmysfuhn a spus:
bxMRGQ gcmwlggkykew

ibenzdxp a spus:
d2Xnv8 , [url=http://oqaqvcojmgow.com/]oqaqvcojmgow[/url], [link=http://gxjfhobrhgwr.com/]gxjfhobrhgwr[/link], http://vudnuosvksti.com/

gianina a spus:
Felicitari autorului, citind mi-am intarit convingerea ca nu suntem cu totul pierduti, restul detalii....si Florin sper ca data viittoare sa spui un procent mai mare!

iulian a spus:
ma bukur si va multumesc in acelasi timp k ati postat aceste coduri de bune maniere,ca cei care nu prea le stiu sau care nu le stiu delok au ocazia sa le invete, salut

Răzvan a spus:
Foarte bun articolul. M-a învăţat unele lucruri noi, altele le ştiam, dar singurul lucru care m-a frapat şi nu il puteam deduce niciodată singur, dar l-am desluşit apoi(când am citit comentariile) a fost acesta: * Chiar daca, in celelalte situatii, femeie este cea care trebuie sa intre inaintea unui barbat intr-o incapere, in acest caz ordinea se inverseaza. Si asta pentru ca, barbatul trebuie sa intre primul in restaurant, urmat de perechea sa. Mi se pare genial soluţia "paravanului"

Mirela a spus:
Daca restaurantul nu are garderoba... Unde asezam haina?

Alice a spus:
Codul bunelor maniere e depasit de mult.Regulile nu mai sunt atit de stricte.Mai cititi!

elena a spus:
asa e alice ,nici bacalaureatul nu e obligatoriu ,e nevoie si de tractoristi nu numai de intelectuali ,asa si cu codul strict ,putem fi si maimute daca asta ne dorim ,pffff

ely a spus:
Da barbatul intra primul pt. a fi paravan,dar nu pt. privirile celorlalti,ci in caz de,doamne fereste,vreun incident neplacut (el intra primul in localurile unde se servesc bauturi alcolice).

Marina a spus:
si daca e un barbat si mai multe femei..tot barbatul intra primul?

c a spus:
Este ridicol să apară certuri între comentariile pe marginea bunelor maniere. O zi bună.

www.paulowniagreene.ro a spus:
www.paulowniagreene.ro

boyuletz a spus:
fetelor poate aveti treaba pe sub masa :)))

Comenteaza si tu