Ce acte sunt necesare la oficierea casatoriei civile si religioase?

Publicat la: 02.07.2009

Autor: Marina Rasnoveanu

Casatoria este unul dintre momentele cele mai importante si emotionante din viata oricarui om. Insa, odata ajuns pe ultima suta de metri a pregatirilor de nunta, avem atat de multe lucruri de rezolvat incat, din cauza grijilor si a dorintei ca totul sa iasa perfect, uitam sa ne bucuram de aceste clipe unice. Exista, bineinteles, si in cazul casatoriei, numeroase formalitati pe care trebuie sa le respectam, multe detalii pe care sa le rezolvam si multi prieteni de care sa nu uitam.

Articole similare
Divortul si efectele sale asupra copilului
Semne ca urmeaza sa te ceara in casatorie
Cum sa alegi inelul de logodna
10 cauze ale divortului
Te iubesc, dar... fara obligatii

Si, pentru ca sarcina ta unica si exclusiva este de a te bucura in voie de aceste momente, citeste cateva informatii pe care le-ai putea considera utile.

De ce acte ai nevoie pentru realizarea casatoriei civile?


Pentru inceput, ar trebui sa stii ca ambii parteneri sunt nevoiti sa isi faca unele analize medicale: RBW pentru depistarea sifilisului, examenul pulmonar, o consultatie la psihiatrie si una la cabinetul de dermato venerice. Pe baza cartii de identitate si a rezultatelor investigatiilor de mai sus, medicul de familie iti va elibera certificatul prenuptial pentru care vei plati o taxa. 

Dupa ce ai rezolvat si problema analizelor medicale, iata care sunt toate actele necesare cu care trebuie sa te prezinti impreuna cu partenerul tau la Starea Civila cu minim 10 zile inainte de ziua casatoriei:

- Certificatele de nastere copie si original
- Certificatele  medicale prenuptiale – acestea sunt valabile 14 zile calendaristice din ziua emiterii lor
- Cartile sau buletinele de identitate/ pasapoartele pentru cetatenii straini in copie si original
- Declaratia de casatorie completata

Exista, insa, si unele cazuri mai speciale, care necesita unele acte suplimentare sau aprobari prealabile:

1. In cazul celor care nu sunt la prima casatorie, pe langa actele de mai sus trebuie sa se depuna sentinta de divort  definitiva si legalizata in doua exemplare, timbre fiscale, chitanta CEC sau certificatul de deces al celui decedat, in original si copie nelegalizata. Suplimentar, daca din casatoria anterioara exista copii ce au ramas in ingrijirea celui care se recasatoreste, este necesara prezentarea si certificatelor de nastere ale acestora, in original si copie nelegalizata.

2. Daca unul dintre parteneri este strain, el va trebui sa prezinte si conventia dintre Romania si statul respectiv sau actul eliberat de Ambasada statului respectiv ( daca acea conventie nu este valabila), care sa ateste faptul ca acea persoana indeplineste conditiile pentru a se putea casatori in Romania.

3. Cuplurile care doresc ca oficierea casatoriei sa aiba loc altundeva decat sediul primariei sau starea civila, vor trebui sa obtina aprobarea primarului.

4. Exista posibilitatea ca o casatorie sa se realize intre doua persoane surdomute, sau care nu cunosc limba romana. In acest caz este necesara incheierea unui proces verbal la notariat, in prezenta unui interpret autorizat. Astfel, se va consemna faptul ca cei doi parteneri si-au dat consimtamantul pentru casatorie in cunostinta de cauza. Bineinteles, acest proces verbal va fi  depus la starea civila. 

Dupa ce toate aceste formalitati sunt indeplinite, afla ca data si ora casatoriei civile se va stabili de catre ofiterul de stare civila in functie de doleantele si programul tau si al Oficiului de Stare Civila.

Este necesar ca dupa acest pas, pentru confirmarea datelor inscrise in documente, cei doi soti sa semneze in registrele de stare civila cu numele pe care au convenit sa le poarte dupa casatorie.

Multe cupluri aleg sa isi uneasca destinele si inaintea lui Dumnezeu, casatoria religioasa fiind, poate, la fel de importanta ca cea civila. Si aici, insa, avem de respectat cateva reguli, fiind necesar sa stim cu ce acte sa ne prezentam in ziua casatorie.

Astfel, biserica ortodoxa romana cere ca viitorii miri si nasii acestora sa fie botezati si respectiv cununati ortodox  iar mirii sa nu fie rude de sange de pana la gradul al VII-lea sau sa nu fie incuscriti.

Pentru ca acea uniune sa fie considerata una binecuvantata in totalitate, cei doi miri sunt spovediti si impartasiti inainte de cununia religioasa.

Trebuie sa stii ca Biserica Ortodoxa Romana nu accepta sa oficializeze casatorii atunci cand unul dintre parteneri se afla la a treia casatorie sau atunci cand acesta face parte dintr-o alta religie. Totusi, pentru aceasta ultima conditie se fac uneori concesii.  Episcopul local sau preotul paroh poate da o aprobare pentru ca acea casatorie sa aiba totusi loc, cu o singura conditie: aceea ca urmasii acelui cuplu sa fie botezati in cadrul Bisericii Ortodoxe.

In momentul casatoriei religioase, va trebui sa prezinti preotilor certificatul de casatorie civila si adeverinta de botez. Si cum nasii sunt considerati parinti spirituali ai cuplului respectiv,  lor le revin plata taxelor aferente oficierii cununiei religioase.

Dupa cum vezi, casatoria este intr-adevar un eveniment ce trebuie gandit in cele mai mici detalii. Formalitatile, insa, nu sunt unele care sa iti dea batai de cap, asta doar in cazul in care te-ai informat cu privire la acest subiect. Nu iti mai ramane decat sa te ocupi de alte detalii mai placute, cum ar fi vestimentatia, invitatiile, pregatirile de la restaurant, si sa visezi cu ochii deschisi la ziua nuntii tale.

tags: casatorie, oficiere, acte, reguli

Comentarii

Anamaria a spus:
la starea civila sunt valabile certificatele de nastere vechi?...sau trebuie mai intai schimbate in cele noi?

Marina a spus:
Din cate stiu eu certificatele de nastere nu se schimba, raman aceleasi..cele primite de catre parinti la nasterea copilului...

Anca a spus:
De unde pot lua adeverinta de botez?(findca eu am fost botezata in alt judet )

Marina a spus:
Daca unul dintre viitorii miri au fost botezati in alta localitate atunci trebuie sa se prezinte la parohia unde a fost botezat pentru o adeverinta de botez.

Sorin a spus:
In cazul in care domiciliez in strainatate si doresc totusi sa ma casatoresc civil in Romania, este posibil sa imputernicesc un parinte sa depuna actele necesare la Starea Civila?

Marina a spus:
Noi stim ca actele trebuie depuse de viitorii miri la starea civila. Ei trebuie sa fie insotiti de doi martori. Dumneavoastra ati putea intreba la Starea Civila pentru a vedea daca accepta o imputernicire. Regula asa spune, ca trebuie sa le depuneti dv...

mary a spus:
se oficiaza casatorii civile in timpul saptamanii, de ex. joia?

Marina a spus:
Da, in principiu se oficiaza casatorii si in timpul saptamanii, dar mai bine ar fi sa intrebati la starea civila a orasului respectiv.

nela a spus:
in cazul care stau in strainatate si totusi vreau sa ma casatoresc civil in romania pot sa imputernicesc pe cineva sa ne bage actele

laura a spus:
teoretic nu poti, insa ai putea trimite pe cineva la starea civila sa intrebe.

barbarella a spus:
in provincie nu se dau certificate de botez. chiar sunt necesare pentru Bucuresti? preotul care m-a botezat nici nu mai traieste saracu'. stie cineva daca acest certificat este neaparat necesar? multumesc

Marina a spus:
Adreseaza-te preotului care doresti sa te cunune, sau oricarui preot pentru a-i prezenta situatia.

NICU a spus:
Referitor la fraza "Multe cupluri aleg sa isi uneasca destinele si inaintea lui Dumnezeu, casatoria religioasa fiind, poate, la fel de importanta ca cea civila", sa-mi fie cu iertare, nu vreau sa jicnesc pe nimeni, dar vreau sa stiti ca m-a indignat aceasta concluzie din ultima parte! Prima care este importanta si da sens casatoriei este cununia religioasa care are valoare de taina a bisericii. In afara acestei Taine nu exista binecuvantarea Lui Dumnezeu. Nu se concepe familie fara Cununia religioasa. Aceasta face posibila ca mirii sa se uneasca intr-un singur trup si are valoare vesnica. Este importanta si cununia civila aceasta recunoscand familia in fata autoritatilor statului, dandu-le anumite drepturi.

SORINA a spus:
BUNA SEARA,EU SI VIITORUL MEU SOT SUNTEM DIN ACELASI JUDET INSA COMUNE DIFERITE ,NE PUTEM CUNUNA CIVIL ORIUNDE IN JUDET SU NUMAI IN COMUNA DE CARE APARTINEM?LUMINATI-MA VA ROG!

marina a spus:
buna, am o prietena si este minora, adik nunta este in august iar majoratul in octombrie... am citit p nett ca varsta minima este de 16 la femei.....mireasa minora trebuie sa se prezinte la protectia copilului???...

Fatima a spus:
@ Marina..Daca are sub 16 ani prietena ta..nu se poate casatori civil pana la implinirea celor 16 ani.La 16 ani are nevoie de aprobarea parintilor..Dar sub 16 ani nu se poate casatori decat daca este insarcinata si prezinta o adeverinta de la ginecolog precum ca este cu adevarat insarcinata ,si aprobare de la primarul general al orasului(prin aceasta ii va fii incredintata viitorului sot si va fi responsabil de ea atata timp cat este minora..pana la implinirea a 18 ani)..Sau sa mai astepte putin:)

Fatima a spus:
Scz...Daca tipa are 17 ani poate sa se casatoreasca ..ii cere parintilor semnatula si atat..trebuie sa se prezinte cu ea la depunerea actrelor la primarie sau starea civila

andreea a spus:
as dori sa stiu ce acte sunt necesare pentru casatoria unei cetatene romance si a unui cetatean tunisian in romania?

oana a spus:
no coment

miky a spus:
eu sunt din romania si viitorul meu sot este din turcia ce parere aveti de aceasta casatorie si ce ziceti ca am nevoie pt ca noi vrem sa ne casatorim in austria

miky a spus:
va rog sami spuneti parerile voastre

alin a spus:
noi in septembrie trebe sa facm cununia in 17 februaie ia in noiembrie face 18 toata lumea ne trimite la protectia copilului ce sfaturi imi puteti da astept parerii va rog

alin a spus:
noi in septembrie trebe sa facem cununia in 17 septembrie ia in 1 noiembrie face 18 toata lumea ne trimite la protectia copilului ce sfaturi imi puteti da astept parerii va rog am gresit mai sus cu februarie

ana a spus:
Se fac cununii religioase de rit ortodox si in cursul saptamanii?

adriana a spus:
sant romanca si viitorul meu sot este sirian vrem sa ne castorim in turcia vreau sa stiu daca am nevoie de analize sau daca pot sa le fac acolo? aspt un raspuns uregent deoarece trebuie sa plec curand va multumesc

andreea91 a spus:
Vreau si eu ssa stiu este foarte important...dupa ce scoti actele de casatorie,este neaparat necesara schimbarea buletinului?

elena a spus:
gasesc foarte greu informatii despre actele necesare casatoriei in brazilia, cu un cetatean brazilian. locuiesc in brazilia si vreau sa ma casatoresc cu un cetatean brazilian, cineva stie ce acte imi trebuie? sau cineva imi poate trimite un link util? multumesc anticipat

Gutu Bianca Alexandra a spus:
Buna ziua.As vrea sa stiu daca eu si partenerul meu vrem sa ne casatorim,pot baga actepe pt cununia civila singura?deoarece el nu va fi in tara in periada aceea.Am nevoie de imputernicire?Daca da e nevoie sa aibe si apostila? Va multumesc anticipat

ionela a spus:
am si eu o antrebare eu si cu viitorul meu sot vrem sa ne cununam civil as dori sami spuneti daca noi avem domicilile an provincie ,putem sa ne cununam si an bucuresti su trebui sa ne prezentam acolo unde avem domiciliu ,astept raspuns urgent multumesc

Alina a spus:
Ce acte sunt necesare pentru casatoria unei fete catolice si un baiat ortodox din zone diferite (din Romania). Raspunde cineva la intrebarile acestea, am citit mai multe intrbari si prea putine raspunsuri

ionela a spus:
buna am si eu o intrbare,buletinul meu e expirat ce pot face ma poate cununa civil doar cu certificatul de nastere si pasaportul?

andreea a spus:
buna.eu vreau sa ma casatoresc si nu stiu ce acte imi trebuie.vitorul sot este cetatean japonez.daca stie cineva sa imi spuna si mie ce acte imi trebuie.eu momentan nu sunt in tara ca sa ma pot duce la starea civila sa intreb..o seara buna

catalina ionela margarit a spus:
pt o casatorie in spania sunt valabile certificatele de nastere vechi ?

Poiac simona a spus:
sunt Simona locuiesc in Franta in regula si vreau sa ma casatoresc in Grecia cu un cetatean italian domiciliat in Franta .Ce documente sunt necesare? Va multumesc anticipat .

anamaria a spus:
Buna ziua!!As dori sa ma informati daca puteti oficia CASATORIA CIVILA duminica .Multumesc anticipat!!!

vilau corina a spus:
as dori sa stiu daca se oficiaza cununii civile duminica in valcea anul acesta in 2012 va rog raspundeti-mi urgent noi avem nunta pe 19 august 2012 duminica va multumesc

Valentino a spus:
Sunt cetatean rrom ,nascut in salvare,pe un drum de la tara, resident in Spania, i cu domiciliul in Itala si traiesc foarte bine in Jermania. Vreau , sa ma insor sa moara mama, cu o gitana spaniola, de origine araba, nascuta , de mama ei in Portugalia, cu domiciliul in Franta si traieste cu mine in Jermania, merau, Ce acte imi trebue, ,pentru casatorie, in urmatori o suta de ani. Danke, bitte. Janau.

adriana a spus:
Sunt impreuna cu un sirian si vrem ca casatoria religioasa s aibe loc in grecia....grecii sunt crestini ortodoxi...stiti cumva dak biserica lor acc acest Gen de casatorie sau e k la noi?

simona a spus:
va pog poate cineva sa-mi spuna ...sunt cetatean roman si vreau sa ma casatoresc in brazilia cu un brazilia ..nu stiu ce acte am nevoie si care dintre ele trebuie legalizate si pe care trebuie pusa apostila va multumesc!

Sandra a spus:
Buna!urmeaza sa fac si eu starea civila in belgia...ce m-ar interesa este unde pot face analizele medicale si sa le primesc in romana pt a nu mai face traduceri si apostile la ele daca sunt facute de un medic belgian?astept un raspuns urgent!!!multumesc

mihai a spus:
Se da vreun act,chitanta de la biserica pentru taxa pe care o cere popa?

simona a spus:
Vreau și eu un răspuns vă rog am auzit dacă faci cununia civila prima după 6 luni trebuie sa te căsătorești și la preot ca e valabila voaia cea dar la catolici am auzit dar nu știu dacă și la ortodocși și eu vreau sa ma căsătoresc în Italia. Va rog dacă știți ceva să-mi spuneti.

Luciana a spus:
Am si eu o intrebare daca ma poate ajuta cineva eu si prietenul meu suntem cetateni romani si avem domiciliu in Austria dar vrem sa ne casatorim in viena si nu stim ce acte ne trebuie si cat costa daca stie cineva va rog sa imi spuneti. Va multumesc.

Ramona a spus:
Sunt ortodoxa si vreau sa ma marit cu un spaniol catolic divortat. Intrebarea este pot sa ma marit in biserica daca el a mai fost insurat?

ramona a spus:
Buna am si eu o intrebare sotul meu este ecuadorian dar cu cetatenie spaniol anu asta am vrea sa fim nasi putem cununa daca noi suntem casatoriti doar la biserica.Multumesc

Adriana a spus:
ce acte îmi trebui sa aduc pe soțul meu in România sa ai fac chemare nu e in UE e din Pakistan. Cum a-și putea face ms foarte mul:(

Comenteaza si tu