Cum sa iti deschizi un restaurant

Publicat la: 15.05.2009

Autor: Marina Rasnoveanu

Te-ai decis sa incepi o afacere si, aflat la inceput, te-ai gandit mult inainte de a te hotari asupra domeniului in care vei activa. Ai testat piata, ai facut unele calcule, ti-ai intrebat prietenii si ai decis: vei fi proprietarul unui restaurant.

Probabil, insa ca nu stii ce sa faci de-acum inainte si care ar fi lucrurile pe care sa le ai in vedere.

Iata cateva etape peste care nu ar trebui sau nu ai cum sa treci pentru ca sunt foarte importante in deschiderea restaurantului tau:

1. Alege conceptul restaurantului in raport cu potentialii clienti sau cu piata
In acest sens realizeaza unele cercetari inainte, pentru a vedea ce mancaruri prefera romanii, ce target ai (daca cei care vrei sa iti treaca pragul sunt tineri, de varsta medie sau batrani) si care sunt optiunile tale in fiecare caz (de exemplu angajarea unui bucatar specialist ). Daca ai idee unde va fi restaurantul tau, inspecteaza zona si afla ce alte localuri de acest gen mai sunt, pentru a vedea daca poti face fata concurentei.

2. Cumpara sau inchiriaza o locatie intr-o zona buna
Oricat de original va fi restaurantul tau, daca nu vei gasi o zona cat de cat centrala, este foarte posibil sa nu ai clienti. Fa-ti o lista cu acele zone in care ar fi indicat sa incepi sa cauti o locatie.

3. Gandeste-te la un nume si la un slogan menite sa ii atraga pe clienti
Numele este foarte important, el reprezentand restaurantul . De asemenea, cauta si o sigla reprezentativa. Sloganul trebuie sa fie scurt, la obiect si sa exprime cel mai bine ce vrei tu sa transmiti. Daca te-ai decis in privinta profilului restaurantului, intocmeste un meniu atractiv. Este bine sa il ai in vedere, chiar daca nu va ramane cel final. Este posibil ca atunci cand vei angaja un bucatar, el sa iti dea si alte variante.

4. Fa un plan de afaceri
Pune pe hartie toate lucrurile pe care trebuie sa le faci, dar si problemele ce pot aparea. Astfel, vei avea in vedere riscurile si vei cauta solutii. Costurile de la inceput, bugetul necesar, vanzarile estimate etc. te vor ajuta sa iti dai seama daca este sau nu avantajos sa iti deschizi un restaurant. In cazul in care ajungi la concluzia ca nu vei putea face fata, ia in considerare si varianta de a te asocia cu cineva care lucreaza deja in aceasta industrie.
Daca vrei sa faci totul pe cont propriu, probabil vei avea nevoie de un imprumut de la banca, asa ca acest plan de afaceri ar trebui sa fie cat mai bine facut, de preferat sa ofere toate variantele si datele necesare. Pentru creditele specializate banca cere astfel de informatii.

5. Planifica intalnirea cu ofiterul de credite
Ai realizat planul perfect al afacerii tale si te gandesti increzator la intalnirea cu ofiterul de credite. Intereseaza-te pentru a afla cu ce documente trebuie sa te prezinti la banca. In general, acestea difera in functie de creditul pe care il soliciti. Pentru un credit de peste 5.000 de euro trebuie sa ai cu tine o copie dupa cartea de munca, adeverinta de venit si o carte de identitate. Pentru mai mult de 10.000 de euro banca va solicita in plus si o factura de utilitati.
Este de preferat sa suni la banca pentru a-ti face o programare pentru ca vei da o nota de profesionalism. De altfel, organizeaza-ti documentele intr-un dosar pentru a nu le cauta cu disperare atunci cand vei fi in fata ofiterului de credite. Datele de contact trebuie sa fie pe prima pagina a dosarului.

6. Obtine autorizatiile si licentele necesare deschiderii unui restaurant
Pentru un local cu mai putin de 50 de locuri va trebui sa dai o simpla declaratie pe proprie raspundere care sa ateste faptul ca indeplinesti conditiile de desfasurare in domeniul alimentatiei publice. Depune-o la registrul comertului iar institutiile abilitate vor hotari daca esti sau nu in masura sa deschizi o astfel de afacere.
Insa, in cazul in care iti doresti un restaurant mai mare, obtine si o autorizatie de mediu.

7. Amenajeaza localul
Asa cum ai gandit specificul restaurantului, la fel de indicat ar fi sa alegi un decor original, primitor, relaxant, in care clientii se vor intoarce intodeauna cu placere. Este de preferat sa te informezi cu privire la culorile recomandate de designeri pentru astfel de locuri, sa alegi scaunele, mesele sau tablourile de pe mese in acelasi stil.

8. Angajeaza personal
Un punct la care ar fi trebuit sa te gandesti inca de la scrierea planului de afaceri trebuie sa se concretizeze acum. Posteaza anunturi in ziar sau pe site-urile de specialitate si invita-i la interviu pe cei care par potriviti pentru afacerea ta.

9. Gandeste-te la mijloace de promovare
Chiar daca esti nou in domeniu, probabil stii ca reclama este singura ce te poate scoate din anonimat. Sunt destule site-uri, forumuri de profil pe care te poti inscrie. Apeleaza la anunturi in ziare, fa pliante sau fluturase pe care apoi sa le imparti in oras. De asemenea, un website ar fi una dintre cele mai bune solutii la care poti apela atat acum, cand esti la inceput, cat si pe parcurs cand vei dori ca oamenii sa stie de schimbarile din cadrul restaurantului tau.

10. Planifica seara marii inaugurari
La inceput este indicat sa faci oferte speciale sau diverse meniuri din partea casei (asta mai ales in seara deschiderii) pentru ca oamenii sa fie incantati si de acest aspect. Orice idee originala pentru eveniment este binevenita pentru ca poate fi tot o strategie de promovare.

tags: restaurant, etape, afacere

Comentarii

ileana a spus:
da......utile informatiile.dar ar fi nevoie de mai mult.....

ileana a spus:
si eu ma gandesc la o astfel de afacere .....,vroiam sa stiu costurile licentelor si autorizatiiile necesare

irina a spus:
si eu asi dori mai multe informatii, ma gandesc sa imi deschid un restaurant

andreia a spus:
ma intereseaza mai multe info ,,,,, cu ar fi furnizori si produsele necesare de la ei sau ce pot sa cumpar singura

Cristian a spus:
Pentru cei interesati sa deschida sau sa modernizeze un restaurant il pot consilia in legatura cu echipamentele necesare de bucatarie, spalatorie sau de curatenie. Ma puteti contacta la tel: 0733 233 356 sau pe cristian.dinca@sdsgroup.ro

Leonard a spus:
Buna ziua , Am nevoie de oferta a unor firme de consultanta care sa obtina avizele si autorizatiile necesare deschiderii si functionarii unui restaurant in sectorul 1din Bucuresti. Multumesc, leonard

Neeraj a spus:
yes i believe the susionbccous mind holds the key to all insights of the realm of existence.when i walk this path focused with my conscious mind, balanced within myself,i am connected with all the forces around me and inside,a complete unit of the real realm of life and creation.References :

lqhdzcdsd a spus:
5Kk5DZ gbzjmcbrgghm

jscxamky a spus:
f65GSR qptpcrfengpq

dnejpxe a spus:
yTgC2V , [url=http://xxkuacktgluh.com/]xxkuacktgluh[/url], [link=http://vsyssjcegtto.com/]vsyssjcegtto[/link], http://syrrbshmzgbu.com/

Comenteaza si tu